Dil ve Konuşma Bozuklukları

Dil ve Konuşma Terapisi Hakkında Bilgiler

Dil ve Konuşma Terapisine Ne Kadar Süre Devam Etmek Gerekir?

Terapilerin ne kadar süreceği, dil ve konuşma terapisine yeni başlamış ailelerin çoğu için merak konusudur. Öncelikle, terapi sürecinin uzunluğunu etkileyen değişkenlerden bahsetmeliyim. Bunlardan ilki bozukluğun türüdür. Bozukluğun şiddeti ise başka bir etmendir. Çocuğunuzun yaşı, terapistin yöntemi ve ailenin terapi sürecine katılımı da diğer etmenlerdir. Bu faktörlerden bir kısmı kontrolünüzün dışındayken, bir kısmını ise yönlendirmek sizin elinizdedir. Bunlar:

  • Erken müdahale: Çocuklar ne kadar erken yaşta terapi alırlarsa, bu süreç o kadar hızlı ve verimli olacaktır. Çocukların erken dönemde edindikleri deneyimlerin, beyin gelişimleri üzerinde çok önemli rol oynadığını destekleyen pek çok araştırma sonucu* bulunmaktadır. Beyinde, öğrenmenin ve davranışların temelini oluşturan sinir ağları, yaşamın ilk üç yılındayken en esnek ve değişime uygun halindedir. Zaman geçtikçe değişebilme özelliği giderek azalır.
  • Aile katılımı: Çocuğunuzun, haftada bir ya da iki saat dil ve konuşma terapistinden terapi alıyor olduğunu varsayalım. Çocuğunuzun bir haftalık zamanını düşündüğünüzde, haftalık terapi süresi uyanık geçirdiği zamanının yalnızca %2’si kadarıdır.  Ancak hergün 15-20 dakikanızı terapistinizin önererilerini uygulamaya ayırırsanız, terapi süresinin iki katına çıkmasını sağlamış olursunuz. Terapi hedeflerine yönelik kendi yapabileceklerinizi öğrenmek için, (terapistinizle görüşmeye gitme fırsatınız yoksa bile) her hafta haberleşmeniz yararlı olacaktır.

Kısacası, terapinin ne kadar süreceği sorusunun, maalesef ki kesin bir yanıtı yoktur. Ancak bu sürecin uzaması ya da kısalması yukarıdaki etkenlere bağlıdır.

*Center on the Developing Child at Harvard University. (2010). The Foundations of Lifelong Health Are Built in Early Childhood.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Bilgi

This entry was posted on 1 Kasım 2014 by .
Psychology Job & Internship Opportunities

For Undergraduate Students and Recent Graduates Seeking Full-Time or Summer Employment

Jill Kuzma's SLP Social & Emotional Skill Sharing Site

Ideas for Educators Supporting Social/Emotional Language Skills

Developmental Phonological Disorders

Integrating academic, clinical and research perspectives to improve speech therapy practice

boğaçhan dündaralp

basılı ve dijital medya arşivi “Düşünülen, yazılan, konuşulan, tartışılan, paylaşılan, yayınlanan, yayınlanmayan... mimarlık bilgimizin alanını genişletmek için kullandığımız, biriktirdiğimiz konuları içeren bu medya arşivini elimizin altında olsun, kolay ulaşabilelim ve yeniden paylaşabilelim isteği ile bu mekanda bir araya getiriyoruz.”

Hanna B. SLP

Musings from the world of self-regulation and social communication

Writing, Momming, Living

Embracing the mess that motherhood can be.

speechandlanguagelady

Just another WordPress.com site

Elizabeth A. Rosenzweig

PhD CCC-SLP LSLS Cert. AVT

Dil ve Konuşma Bozuklukları

Dil ve Konuşma Terapisi Hakkında Bilgiler

Dil ve Konuşma Terapisi Üzerine Her Şey

www.dkt101.com adresine taşındık!

%d blogcu bunu beğendi: